Uitslagen 2014 van PV De Luchtbode Assen

Bertus Dik - Roel Poelstra
Bertus Dik - Roel Poelstra

20 september 2014

Laatste wedvlucht weer niet makkelijk

 

Het vliegseizoen 2014 zit erop. We zullen er met weinig genoegen aan terug denken: afgelaste vluchten, veel uitstel en overstaan, lastige vluchten met verliezen. Het was heel vaak zo dat het door de week mooi weer was en dan ging het zaterdag mis.

Dat gold dus ook voor de natour: twee keer overgestaan, vervolgens een stoere vlucht met noordoosten wind en nu de laatste vlucht vanaf Hapert. Vanwege de mist pas om 12.30 los, nog steeds niet helemaal helder en ook nog een paar venijnige buien op de lijn. Weer extra moeilijkheden voor jonge duiven.

 

Om 15.05 uur vielen 5 duiven praktisch gelijk bij Bertus Dik op de klep: 1, 2, 3, 4 en 5 van 669 deelnemende duiven. Net als vorige week wordt ook deze vlucht gedomineerd door Bertus. Hij kreeg er 41 van de 68 in de prijzen, dat is 60 %. Edwin Schuiling werd 6e en Jan Kamminga maakt met een 9e en een 10e de toptien compleet.

 

Het geweld van Bertus Dik was net niet genoeg om Edwin Schuiling van het Natour kampioenschap te verdrijven. Edwin houdt een luttele 7 punten voorsprong bij het onaangewezen kampioenschap. Proficiat! Tweede wordt dus Bertus Dik en Jan Kamminga prijkt op een mooie derde plaats.

Roel - Jan Smit
Roel - Jan Smit




Het concours vanaf Hapert (ruim 200 kilometer) stond 20 minuten open. De snelheid van de eerste duiven bedroeg ruim 1300 m/m, dat is bijna 80 k/u. Door de onweersbuien zien we weinig jonge duiven in de uitslag. Behalve Bertus Dik  heeft alleen Heim Meijerink een hoog prijspercentage: 7 van de 11, dat is 64 %. De fles wijn voor de laatste prijsduif ging naar Jan Smit.

Roel - Edwin Schuiling
Roel - Edwin Schuiling



Onaangewezen Natour kampioen is dus Edwin Schuiling, 2 Bertus Dik en 3 Jan Kamminga. Aangewezen kampioen werd Bertus Dik met flinke voorsprong. Het lukte hem om beide aangewezen duiven alle vier vluchten op de lijst te krijgen. Tweede werd hier Marten Hartlief en derde Bert van Guldener. Bij de duifkampioenen overheersen de oude duivinnen. Edwin Schuiling had de beste, een vierjarige duivin. Bertus Dik werd tweede met een driejarige en Marten Hartlief derde met een duivin die maar liefst zes jaar oud is!


13 september 2014

Noordoostenwind, eindelijk duivenweer

 

Veel blauwe lucht en een matige noordoostenwind. Vroeger zeiden we: duivenweer. De duiven moesten tot het uiterste gaan, de echte cracks zouden winnen. Vroeger haalden ze dan de 1000 m/m niet of nauwelijks, nu komen de besten daar wel iets bovenuit.

Zo ging het deze zaterdag half september. Een natourvlucht vanaf Meerkerk en de nationale juniorenderby vanaf Morlincourt. Door de mist konden de duiven pas aan het eind van de ochtend worden gelost en voor Morlincourt was dat vervelend: de eerste duiven arriveerden pas na 18.00 uur zodat bij de invallende schemer om 20.00 uur nog erg veel duiven ontbraken.

 

De natourvlucht werd gewonnen door Bertus Dik, je kunt ook zeggen opgerold door Bertus Dik. Hij had er 8 bij de eerste 16, hij had 47 van de 61 prijs, dat is 77 %. Het concours stond 20 minuten open, vrij normaal bij tegenwind.

Morlincourt werd gewonnen door Wessel Regtop, je kunt ook zeggen opgerold door Wessel Regtop. Hij was 1, 2, 3, 4, 7, 8 etc. Dit concours stond heel wat langer open: van 18.03 uur tot 19.45 uur. Een heel stoere vlucht dus.

 

Morlincourt

De traditionele afsluiting van het jonge duiven seizoen werd dus dit jaar een zware opgave: meer dan 7 of 8 uur tegen de wind in vliegen. Niet mis voor jonge duiven. Slechts vier van de elf deelnemende liefhebbers konden dit behoorlijk bolwerken. Wessel en Greetje Regtop dus voorop. Een prachtige afsluiting van een geweldig duivenjaar! Ollie Oldenkamp deed ook weer volop mee, de helft erin te beginnen met een 5e. De comb. Ottens heeft het ook prima volgehouden, 19 van de 42, te beginnen met een 6e. En dat geldt natuurlijk ook voor Bertus Dik, 8 van de 18 in de prijzen, te beginnen met een 9e. Maar eigenlijk geldt voor iedere jonge duif die van deze vlucht thuis komt: proficiat!

Meerkerk

Het afdelingsbestuur heeft op het laatste moment voor deze westelijk gelegen lossingsplaats gekozen, vanwege de verwachting dat in het oosten van het land de mist langer zou blijven hangen. Hier kwamen ze ook pas om 11.00 uur los. De snelheid van de eerste duif bedroeg 1112 m/m, van de laatste prijsduif  972 m/m. Inderdaad, een vluchtje van de waarheid. Bertus Dik werd dus 1,2, 4, 6. Edwin Schuiling 3, 7, 8. Jan Kamminga 5, 9.Herman Mijlof besluit de toptien. Behalve Bertus Dik en Edwin Schuiling zijn er nog een paar die meer dan 60 % prijs vliegen: Schipper-Boelens en Heim Meijerink.

In de stand van het natour kampioenschap is er niets veranderd. Onaangwezen: 1 Edwin Schuiling, 2 Bertus Dik, 3 Jan Kammiga. Aangewezen: 1 Bertus Dik, 2 Marten Hartlief, 3 Albert Schuiling. Duifkampioenschap: Schuiling, Schuiling, Dik. De verschillen zijn klein, volgende week de laatste vlucht!!


Rechts: vader van Edwin Schuiling (Albert)
Rechts: vader van Edwin Schuiling (Albert)

7 september 2014

 

Meer dan duizend duiven

 

Op de tweede natourvlucht werden in de Luchtbode maar liefst 1029 duiven ingekorfd. Een record?! Dat grote aantal kwam ook omdat er nogal wat jonge duiven bij zaten die in de running werden gehouden voor Morlingcourt volgende week. Werd de eerste natourvlucht vorige week gedomineerd door oude duiven, nu was het net andersom: van de eerste 20 duiven waren er 15 van 2014. Dat belooft wat voor volgend weekend.

 

Het weer zat weer niet mee. De vlucht werd wederom uitgesteld naar zondag. Ze kwamen pas om 11.30 uur los (nog vertraagd door de duiven van de afdeling Friesland, hoe kan dit eigenlijk?). Een zwakke westenwind zorgde weer voor veel vroege duiven in Ter Apel e.o. Bij ons vielen de eerste twee in Ekehaar om 12.56 uur. Edwin Schuiling was dus de gelukkige. Hij draaide weer prima, 22 van de 50. Wessel Regtop had er drie bij de eerste tien, comb. Ottens (no.4), Albert Regtop (no.5) en Bertus Dik (no.6) maken de toptien compleet.

 

Bertus Dik had liefst 80 duiven mee waarvan er 38 in de prijzen vlogen. Ook bij hem was het aantal duiven zo groot vanwege de Morlingcourt-duiven. Wel extra vervelend dat ze moesten overstaan. Bertus had deze keer niet het hoogste prijspercentage. Dat was voor de comb. Smit-Boer. Henk en Jolanda hadden er 25 mee en draaiden er 14 in, dat is 56 % met uitsluitend jonge duiven! Het natourvluchtje vanaf Duiven verliep overigens vlot. Snelheid van de eerste duiven lag boven de 80 k/u, het concours stond een kwartier open.

 

Na twee vluchten (er komen er ook nog twee) staat Edwin Schuiling onaangewezen op 1, Bertus Dik op 2 en Jan Kamminga op 3. Het aangewezen kampioenschap wordt geleid door Bertus Dik, Marten Hartlief op 2 en Albert Schuiling op 3. De drie duiven met de meeste punten zijn van Edwin Schuiling, Albert Schuiling en Jan Kamminga.


Rechts: Herman Mijlof
Rechts: Herman Mijlof

31 augustus 2014

 

Buien en nog eens buien

 

Het was het laatste weekend van augustus en we hadden twee vluchten: de zesde jonge-duivenvlucht vanaf Quievrain en de eerste natourvlucht vanaf Zutphen. Op zaterdag werd het niks, regen en buien over de hele vluchtlijn. En was het zondag veel beter? Nog steeds veel buien. Toch kwamen ze op tijd los, half tien en tien uur. Geen makkelijke vluchten, ondanks de westzuidwestenwind.

De snelheid van de eerste duiven lag bij beide vluchten rond de 1300 m/m, 80 k/u. Quievrain werd gewonnen door de comb. Ottens en ook wederom gedomineerd door deze vader-zoon-combinatie: zes bij de eerste twaalf. Herman Mijlof werd de nummer 1 van Zutphen, op de voet gevolgd door Jan Kamminga.


Quievrain was de laatste jonge-duivenvlucht die telt voor de kampioenschappen. Het was behoorlijk spannend maar uiteindelijk wint Wessel Regtop het onaangewezen kampioenschap Jonge Duiven en blijft hij dus Edwin Schuiling en Bertus Dik voor. Bertus Dik werd 1ste aangewezen, gevolgd door Wessel en comb. Ottens. De 658 van Wessel Regtop wint met enige afstand het duifkampioenschap. Twee duiven van Bertus Dik zijn 2 en 3.

 

Quievain

Door het afgelasten van eerdere vluchten was deze vlucht naast de eerste natourvlucht ingevoegd. Er deden in onze club nog maar 14 liefhebbers mee, met toch nog 400 duiven. Het concours stond 37 minuten open, vrij lang dus. De duiven moesten na drie nachten mand veel buien trotseren. Arjan & Tinus werden niet alleen 1ste in de vereniging maar ook in het afdelingsrayon. 

Rechts: Ollie Oldenkamp
Rechts: Ollie Oldenkamp

Naast de bekende namen in de toptien (Wessel, Bertus, Tonnie) meldde zich nu “Ollie”Oldenkamp, de marathon specialist, dus met duiven die niet opzien tegen een paar nachten in de mand. Hij won ook de fles wijn voor de laatste prijsduif.

Rechts: Heim Meijering
Rechts: Heim Meijering

Zutphen

De eerste natourvlucht en meteen een nacht overstaan. Niet makkelijk voor de late jongen. Veel duiven kwamen weer wat verfomfaaid aan. Buien en omwegen. Winnaar Herman Mijlof draaide boven de 50 %. Dat gold ook voor Maarten Hartlief en voor Bertus Dik (liefst 72%).

De eerste jonge duiven vinden we pas op plaats 17 en 18 (Jan van der Hof en Hendrik Bakker). De poedelprijs was hier voor Heim Meijerink.

Het karakter van de Natour is de laatste jaren veranderd. Vroeger een toetje voor late jongen en weduwduivinnen waar de helft van de liefhebbers niet aan meedeed. Nu spelen veel liefhebbers nog even al hun oude duiven op nest, of al hun jonge duiven om de nodige ervaring op te doen en minder te verliezen. Bij ons korfden 30 deelnemers maar liefst 778 


Rechts winnaar Wessel Regtop
Rechts winnaar Wessel Regtop

23 augustus 2014

Dwars door de buien

 

Zaterdag 23 augustus werden onze jonge duiven al om 8.00 uur gelost in Feluy, 317 kilometer van Assen. Een opmerkelijke lossing: bij alle andere concoursen werd gewacht. Friesland kwam bijvoorbeeld pas om 15.00 uur los. Er trok namelijk een scherp buienfront van west naar oost over ons land. Misschien had men de hoop die buien nog voor te zijn met deze vroege lossing. Dat is dan niet goed gelukt. Het werd een enigszins onregelmatig concours dat drie kwartier open stond.

 

De winnaars waren wel regelmatig: Wessel en Greetje Regtop werden 1 en 2. Edwin Schuiling  werd 3, 4 en 5, Jaap Louwes 6, comb. Ottens 7, Bertus Dik 8 en 10, en de comb. Snijder-Mulder completeert de toptien (9e). De snelheid van de eerste duiven was ook behoorlijk: 1545 m/m, dat is 93 kilometer per uur. Er zat dus wel wat zuid bij de westenwind.

 

Aan deze 5e jonge duiven vlucht deden 23 liefhebbers mee, met in totaal 609 duiven. Steeds minder dus. De sterkste deelnemers haalden weer hoge prijspercentages. Wessel Regtop 50 %, Comb. Ottens 53 % en Bertus Dik 63 % (29 van de 46). Daar ging het dus wel goed, al hadden zij ook achterblijvers. Acht liefhebbers vlogen er helemaal of half naast, ook al stond het concours drie kwartier open. Het ging dus weer niet makkelijk. Veel duiven gingen dwars door de buien heen en kwamen verregend terug, anderen vlogen met veel vertraging om de buien heen.

 

Bij de kampioenschappen voor jonge duiven wordt het nu echt spannend. We hebben nog één vlucht voor de boeg die meetelt (donderdag inkorven!). Wessel Regtop heeft nog steeds een geringe voorsprong op Edwin Schuiling. Bertus Dik staat derde (onaangewezen). Bij het aangewezen kampioenschap heeft de comb. Smit-Boer nog maar een paar punten voorsprong op de nummer 2, Bertus Dik. De comb. Ottens staat hier 3e. Er zijn nog 7 duiven die niet hebben gemist. De beste is de duif die vandaag de eerste prijs pakte, de eerstgetekende van Wessel Regtop. Duiven van Berus Dik staan 2 en 3.


Comb. Ottens
Comb. Ottens

16 augustus 2014

Tessenderlo opgerold door comb. Ottens

 

De nieuwe lossingsplaats Tessenderlo ligt op 235 kilometer van Assen. Het wordt dus langzaam maar zeker menens voor de jonge duiven. Er werden er in de Luchtbode nog 727 ingekorfd. Dat is toch weer 100 minder dan vorige week. Ze kwamen mooi op tijd los: 8.00 uur, en de eerste duif arriveerde om 10.49 uur. Snelheid 1393 m/m, dat is 83 kilometer per uur. Westenwind, concours 20 minuten open, vrij normaal.

 

Die eerste duif viel in Rolde: comb. Ottens. Trouwens ook de 2e en de 3e duif vielen op dezelfde klep. Vader Tinus en zoon Arjan hadden er 8 bij de eerste 12, en in totaal 33 van de 45 in de prijzen! Dat is 75 %, een uitzonderlijk hoog percentage, zeker voor jonge duiven. Deze wedvlucht werd inderdaad opgerold in Rolde… “Het werd ook een keer tijd,” glunderde Arjan.

 

Bertus Dik (4e), Snijder-Mulder (5e) en Wessel Regtop (6e) completeren de toptien. Enkele anderen scoren ook een hoog prijspercentage: Herman Mijlof 64 %, Wessel Regtop 56 % en Smit-Boer 50 %. Hulde!

 

Toch was het niet zo’n makkelijk vluchtje. Liefst 11 van de 31 deelnemers vlogen er helemaal of half naast. Het viel veel liefhebbers op dat de duiven nogal verfrommeld thuis kwamen. En als je tussentijds op de buienradar had gekeken dan had je gezien dat er regengebieden op de vluchtlijn zaten. Een deel van de duiven is nat geworden.

 

In de kampioenschappen na 4 vluchten komen we dezelfde namen tegen. Wessel Regtop leidt nu onaangewezen, gevolgd door Edwin Schuiling en Bertus Dik. De comb. Smit-Boer blijft aangewezen bovenaan, comb. Ottens nu 2e en Bertus Dik 3e. Er zijn nog maar 12 jonge duiven die niet hebben gemist. De meeste punten heeft er één van de comb. Smit-Boer, gevolgd door 2 duiven van Bertus Dik.

 


Edwin Schuiling
Edwin Schuiling

9 augustus 2014

Waaivlucht voor de jonge duiven

 

Het weer sloeg om: het was fris met hier en daar een bui. Niet verkeerd voor de jonge duiven. Maar toen ze om 10.30 uur los gingen in Hapert, hielden we toch ons hart vast. Er stond een harde zuidwesten wind, stormachtig! Dus flinke kans dat ze doorschieten en dan moeten ze terug tegen die wind in. Onervaren duiven.

En zo ging het ook. De eerste duiven hadden nog geen twee uur nodig voor de 200 hemelsbrede kilometers (1757 m/m), maar vervolgens stond het concours bijna een half uur open. De snelle mannen zaten wel voorin (Edwin Schuiling, Wessel Regtop, comb. Ottens) maar maakten geen kettinguitslagen. Dat deed eigenlijk alleen Bertus Dik (24 van de 49.

Edwin Schuiling werd 1 en 2 (ook in Rayon 5, mooi!). Wessel was 3, 4, 5 en 7. Comb. Ottens 6e. Veel deelnemers moesten toch even wachten op hun 2e of 3e duif. Om 16.00 uur ontbrak naar schatting zeker een kwart van de duiven, ’s avonds was het al wat beter. We zijn benieuwd hoeveel van de 871 meegestuurde duiven volgende week worden ingekorfd.

 

Bertus Dik scoorde dus als een van de weinigen een hoog prijspercentage (50 %). Toch deed een ander het nog beter. Bertus Tienkamp begint pas op de 143e plek, maar draait er dan 3 van de 5 in. Dat is 60 %.

 

In de kampioenstanden zijn de verschillen klein. Bij het onaangewezen kampioenschap neemt Edwin Schuiling de kop over, voor Wessel Regtop en Bertus Dik. Bij het aangewezen kampioenschap blijft de comb. Smit-Boer aan de leiding, gevolgd door Bertus en Wessel. Na drie vluchten heeft Bertus Dik de beste jonge duiven. Wij zijn nog maar op de helft!

 


Comb. Schipper & Boelens
Rechts Dhr. Schipper

2 augustus 2014

Wisselend beeld bij tweede vlucht voor jonge duiven

 

Het is al augustus en nu pas hebben we de tweede vlucht voor jonge duiven gehad. Ze stonden in Wijchen en kwamen gelukkig op tijd los: 8.15 uur. Beetje zuidoosten wind en al heel snel drukkend warm. Niet echt duivenweer. Toch verliep het concours bij ons vrij vlot: in een kwartier waren de prijzen verdiend. Weer een snel concours voor de Luchtbode, elders stond het langer open. Bijvoorbeeld in ons eigen Rayon 5, daar liepen de prijzen nog zeven minuten langer door!

35 deelnemers deden mee met liefst 955 duiven. De snelste was van de comb. Schipper & Boelens. Piet nam glunderend de bloemen in ontvangst, Tim werd telefonisch op de hoogte gehouden: hij kan gerust nog een paar weken met vakantie blijven.

Edwin Schuiling werd 2e en 4e. Vervolgens wordt de uitslag totaal gedomineerd door Bertus Dik: 3, 5, 6, 7, 10, 11, 14, 15, 16, enz. 32 van zijn 47 jonge duiven vlogen prijs, dat is 70 %. Herman Mijlof (8e) en de comb. Smit-Boer (9e) completeren de toptien. De snelheid van de eerste duif bedroeg 1543 m/m, dat is 83 kilometer per uur.

 

Zoals het vaker gaat met de jonge duiven: het beeld was weer wisselend: lang niet iedereen kon tevreden zijn. Bijna iedereen miste om 16.00 uur nog duiven. Sommigen nog wel de helft! Natuurlijk komen er nog duiven na, maar jonge duiven hebben het bij 30 graden moeilijk…

 

Na twee vluchten tekent zich het volgende beeld af. Bertus Dik gaat met enige voorsprong aan de leiding (onaangewezen). Edwin Schuiling en Wessel Regtop volgen. De comb. Smit-Boer leidt het aangewezen kampioenschap, gevolgd door de comb. Ottens en Wessel Regtop.

 


Vrachtwagen afdeling 10
Vrachtwagen afdeling 10

26 juli 2014

Al weer een vlucht afgelast

 

Dit wordt een gedenkwaardig duivenseizoen. Eerst een unieke ingreep van het NPO-bestuur: geen enkele vlucht dat weekend. Toen vorige week het besluit van de Afdeling: geen vlucht voor jonge duiven. En nu stonden de jongen dan eindelijk te popelen in Zutphen, en wij de hele dag thuis kijken op teletekst en buienradar: om 14.00 uur werd de vlucht afgelast, de auto’s rijden terug naar huis. Een hardnekkige zone van regen en onweer bleef maar liggen tussen Enschede en Zwolle. Daar zou een jonge duif niet door heen komen.

 

De auto reed om 17.15 uur het veemarktterrein op. Met vereende krachten werden de 29 manden vlot uitgeladen (900 duiven!) en vervolgens in gedeelten gelost. Mooi gezicht. Er werd eigenlijk niet veel gemopperd. Het was domme pech: terwijl de duiven van alle afdelingen rond het middaguur los kwamen, werden die van ons terug gereden. Misschien, als ze al om 12.00 uur waren gaan rijden, hadden ze nog in Zwolle of desnoods in Ommen gelost kunnen worden. Maar vanuit Zutphen kon het echt niet. “Och, er zijn ergere dingen in de wereld,” verzuchtte Tinus.

 


19 juli 2014

Edwin Schuiling midfond kampioen

 

Op 5 juli waren alle duivenvluchten door het NPO-bestuur afgelast. Onze laatste midfondvlucht ging zodoende niet door. Op dat moment stond het kampioenschap over de voorafgaande zes midfondvluchten al vast. Edwin Schuiling was dit jaar de beste op de midfond: hij was eerste zowel aangewezen als onaangewezen. Wessel Regtop was tweede onaangewezen en Jan Smit derde. Bij het aangewezen kampioenschap ging het net andersom: Jan tweede en Wessel derde.

 

Laatste fond vlucht in de hitte

 

Zaterdag 19 juli, meer dan 30 graden, oostenwind. De vluchten voor jonge duiven werden afgelast, maar de laatste dagfond vlucht van dit seizoen ging door. Enigszins aangepast, dat wel. De duiven werden uiteindelijk naar Chalons en Champagne gebracht, een oostelijk gelegen lossingsplaats op 470 kilometer van Assen. Ook alle andere afdelingen reden minder ver dan volgens het reguliere programma, en alles ging zo vroeg mogelijk los. Die van ons om 6.30 uur.

Het werd dus een zware vlucht. Rond 13.00 uur vielen de eerste duiven en toen zaten we al dik boven de 30 graden! Bertus Dik pakte een mooie eerste prijs en hij had er 5 bij de eerste 10. Wessel Regtop werd deze keer tweede, de comb. Ottens 3 en 4 ( 8 van de 15 in de prijzen).

 

Het fond kampioenschap over 4 zware vluchten was voor Wessel Regtop (onaangewezen en aangewezen), Bertus Dik werd tweede en Bert van Guldener mooi derde.

 

Het NPO-advies om vluchten met jonge duiven af te gelasten (code rood voor de hitte en de oostenwind) werd overigens door één afdeling in de wind geslagen: afdeling Friesland liet zijn trainingsvluchten voor jonge duiven gewoon doorgaan. Naar verluidt zijn die ook nog tamelijk goed afgelopen. Misschien is de oostenwind voor Friesland niet zo gek. Dat zie je ook bij de fondvlucht. De Friese duiven zijn in Chalons en Champagne gelijk gelost met die van ons maar haalden een veel hogere snelheid: tegen de 1400 m/m, tegen die van ons ruim 1200 m/m. Zoveel effect heeft de niet eens zo harde wind!

 

In de Luchtbode werden 216 duiven van 19 deelnemers ingekorfd. Ze werden na 2 warme nachten in de mand en 2 verplaatsingen dus gelost om 6.30 uur. Om 12.49 uur viel de winnaar bij Bertus Dik (ook eerste in Rayon 5). Het concours stond ruim een uur open. Vrij veel nakomers, we zullen maar hopen dat ze water vinden.

 

Wessel Regtop is dit jaar dus de fondkampioen, op de voet gevolgd door Bertus Dik en Bert van Guldener. Er zijn slechts drie duiven die alle 4 fondvluchten hun prijs vlogen: op de eerste plaats een tweejarige doffer van Bertus Dik, op de tweede plaats een driejarige van Wessel Regtop en op de derde plaats een jaarling duivin van Bertus Dik. Hulde!

 


Wessel & Greetje Regtop
Wessel & Greetje Regtop

12 juli 2014

Eerste vlucht voor jonge duiven onevenwichtig

 

Altijd vreselijk spannend: de eerste vlucht voor jonge duiven. Na alle opleervluchtjes (sommigen reden wel 35 x) was het eindelijk zover: in Zutphen gingen zaterdag om 8.45 uur een kleine 2000 duiven van Rayon 5 los. De jonge duiven waren minstens zo nerveus als de bazen… 70 minuten later vielen de eersten in Assen, het waren er vier van Wessel en Greetje Regtop. Daarna ging het snel, de 236 prijsduiven (!) vielen in 12 minuten!

Dat lijkt een vlot concours, maar toen de eerste klad binnen was ging het moeizaam. Om 16.00 uur ontbraken er nog erg veel jonge duiven. Ongeveer de helft van de 28 deelnemers had reden tot klagen: zij misten nog ongeveer de helft van hun meegestuurde duiven.

 

Onevenwichtig dus. Sommigen kregen ze vlot en massaal, anderen zaten vergeefs in de lucht te kijken. Natuurlijk komen er nog veel duiven na, maar het was tamelijk warm, een beetje oostenwind en nerveuze jonge duiven…

Ook met jonge duiven lapt Wessel het hem weer! Volgens Greetje was het “een mooi vluchtje”. Ze worden op de voet gevolgd door Bertus Dik die er ook vier tegelijk krijgt. De comb. Smit-Boer draait er ook nog één in de toptien. Wessel, Bertus en Henk halen alle drie zo rond de 50 % prijs. Dat wordt verderop in de uitslag nog overtroffen door de comb. Ottens: zij hebben er 32 van de 50 op de lijst, dat is 64 %. Bovendien hadden zij binnen het uur alle 50 duiven thuis!

Is de lossing per Rayon nou zinvol of niet? De meningen lopen uiteen. De een zegt: een smalle lossing geeft minder verliezen. En de ander zegt: door zo’n smalle lossing leren de duiven niks. Ze stormen in één grote koppel richting Assen en vervolgens is het een goktent… Hoe het ook zij, Rayon 5 wordt wel weer door de Luchtbode gedomineerd, alleen Oostenbrink is ons voor: hij draait de eerste acht duiven in 13 seconden.

 


Bert van Guldener - Comb. Ottens
Bert van Guldener - Comb. Ottens

28-06-2014

De 6e Midfondvlucht met succes voor “net niet”.

 

Wat zich aandiende als een slechtweer weekend met een vlucht vanaf St Quentin( 420Km) werd een “makkie” vanaf Tesserderloo ( 235 KM). Zo lang als de TT nacht was zo kort was deze vlucht. Lossen vanaf Frankrijk was denk ik lastig geworden en de omstandigheden onderweg zeker slechter.

Het aantal ingekorfde duiven neemt af: meerdere disciplines want de overnachters zijn volop aan de bak en de vluchten zijn pittig waardoor soms duiven een weekje rust krijgen. Dit weekend 317 duiven van 19 liefhebbers.

Om 7.15u gingen onze duiven los met een windkracht 2 a 3 Bfrt achter en het ging hard, rond de 100km voor de eerste duif die bij de Combinatie Ottens in Rolde viel. Ze draaiden sowieso zeer goed met 11 van de 21 in de punten. Het was nu “net wel” terwijl Arjen al weken verzucht op zaterdagmiddag: weer “net niet “. Het is al vaker gezegd het gaat hard bij de snelle vliegers van de Luchtbode want de laatste punten duif, de 79e, valt om 9.46 uur bij Marten Hartlief. Sneu was het voor Hendrik Bakker die net achter de puntenduiven zat. Snel ja: bij de eerste 20 duiven zitten van 5 liefhebbers maar liefst 3 duiven. Zelf pech met de havik die het binnenlopen van mij 3e tot en met mijn 7 e duif verstoorde. Vervelend maar hoort bij deze sport: leven en laten leven.

 

Bert van Guldener - Martin Hartlief
Bert van Guldener - Martin Hartlief

Terwijl de TT nog zijn laatste kabaalverspreid en weer in gaat pakken kunnen wij ons gaan voorbereiden op de 4e Fondvlucht, een heuse kraker van 780 km. Chateroux. Bij de Fondclub staan 4 leden bij de eerste 10 dus zet hem op . En de al weer de laatste Midfondvlucht vanaf …….( schema was Pommeroul). Bij Midfond zit er tussen de bovenste 3 maar 80 punten en er zijn nog 67 duiven die niet gemist hebben. We zullen het as. zaterdag weten met hopelijk goed vliegweer.

 

Veel plezier met de voorbereiding richting een spannend weekend,

Bert van Guldener


Wessel - Roel
Wessel - Roel

21 juni 2014

Dubbele zege voor Wessel en Greetje Regtop

 

Dat Wessel de duiven dit jaar weer heel goed in orde heeft, hebben we iedere week gemerkt. Maar de langste dag van 2014 werd voor hem en Greetje heel bijzonder. Zij werden de winnaar van beide vluchten die die dag werden vervlogen en daarmee ook nog eens eerste en tweede tegen duizenden duiven van de hele Afdeling 10!

Het waren mooie vluchten voor goede duiven, veel eerstgetekende duiven voorop. Beetje noordenwind, snelheden van 1200-1300 m/m (70-80 kilometer per uur). De midfondvlucht stond in de vereniging 20 minuten open en bij de fondvlucht waren de prijzen hier in 50 minuten verdiend.

 

Quievrain

Dit was al onze vijfde midfond vlucht, hierna komen er nog twee. Wessel werd dus met enige voorsprong 1e , Herman Mijlof verdiende een mooie 2e plaats, Edwin Schuiling had weer een mooie uitslag (3 en 4) en Jan Smit was 5e (hij draaide er 8 van de 14 in).

De Rayonuitslag van de Afdeling lijkt wel een verenigingsuitslag van de Luchtbode! Maar ook de uitslag van de hele Afdeling 10, 6000 duiven, wordt door ons gedomineerd. Wessel is 1, Herman 2 en Edwin heeft er 7 bij de eerste 30.

In de tussenstand van de midfond blijft Edwin Schuiling aan de leiding, zowel onaangewezen als aangewezen, en ook zijn 5-jarige duivin was weer vroeg en blijft dus aan de leiding bij het duifkampioenschap.

 

Ruud Kalwij
Ruud Kalwij

Gien

Bij de dagfond hadden we een nieuwe lossingsplaats: Gien (ben benieuwd hoe de Fransen dat uitspreken), afstand tot Assen 650 kilometer. Het betrof onze derde fond vlucht, er komen er nog twee. Het werd dus een stevige vlucht met een regelmatig verloop en met een goede doffer van Wessel als winnaar. De tweede prijswinnaar mag er ook zijn: dat was weer die jaarling doffer van Tonnie Snijder en Willem Mulder die op de vorige fond vlucht eerste was in de Afdeling.

Nu zijn “we” trouwens weer vroeg in de Afdeling: bij zo’n 5600 duiven werd Wessel 2e (Nog voor Koopman…) en Tonnie 5e.

De tussenstand in de vereniging laat zien dat Albert Regtop nog steeds eerste staat onaangewezen en Wessel eerste aangewezen. De combinatie Wendel heeft ook een prima jaarling. Het was de enige duif die ze vandaag op de fond hebben gespeeld, hij haalde voor de derde keer keurig zijn prijs en staat eerste bij het duifkampioenschap fond!

 


Wessel en Bert
Wessel en Bert

14 juni 2014

Vierde midfondvlucht: erepodium voor Wessel Regtop

 

Terwijl iedereen de 5-1 overwinning van Oranje op de Spanjaarden nog zat te verwerken, vlogen onze duiven de 317 kilometer van Feluy naar Assen. Ze moesten stijf tegen de noordenwind in en haalden nog geen 1200 m/m (70 k/u). Het werd dus een stoere vlucht met uiteindelijk een erepodium voor drie duiven van Wessel en Greetje Regtop.

De duiven kwamen pas om 11.00 uur los bij verder helder weer. In concours 402 duiven van 26 liefhebbers. 10 van hen vlogen er half of helemaal naast. De wind en de snelheid van de duiven in aanmerking genomen, waren de prijzen toch nog vrij vlot verdiend: het concours stond 22 minuten open.

Snijder - Mulder
Snijder - Mulder

Wessel had 14 duiven mee, scoorde dus 1, 2 en 3, terwijl zijn 9e duif tevens de laatste prijsduif was. 9 van de 14, dat is 64 procent. Jan Smit scoorde 4 en 5, hij had er 18 mee waarvan er liefst 12 prijs vlogen, dat is 67 procent! Edwin Schuiling volgde met 6 en 7, Martie Lippets met 8 en 9. De 10e plaats was voor Snijder-Mulder.

In de tussenstand na 4 midfond vluchten staat Edwin Schuiling nog steeds bovenaan (onaangewezen). Martie Lippets draait ieder week zijn twee aangewezen duiven vroeg en leidt dus het aangewezen kampioenschap. De oude duivin van Edwin staat nog steeds bovenaan bij het duifkampioenschap midfond. De verschillen zijn klein, er komen nog een paar vluchten: er kan nog van alles gebeuren…

 


Rechts de winnaar Edwin Schuiling
Rechts de winnaar Edwin Schuiling

7 juni 2014

Moeizame Pinkster vluchten

 

Het leek zo mooi: een stralende zaterdag, beetje zuidoosten wind, de meeste duiven al rond 7.00 uur los, voor ons twee mooie wedvluchten in het verschiet. Maar niet heus: de eerste duiven van Quievrain haalden nog geen 1200 m/m, het verloop ging erg traag, het concours stond drie kwartier open met veel achterblijvers. En op Sens (bijna 600 kilometer) ging het nog moeizamer: anderhalf uur open en ’s avonds nog veel lege plekken in het hok…

 

Dit alles mocht hem de pret niet drukken voor sommige leden met prachtige resultaten. Edwin Schuiling domineerde de midfond vlucht en had een mooie eerste prijs die ook vroeg zat in groter verband. Dat gold zeker voor Tonnie Snijder op de fond vlucht: zijn jaarling doffer (vorig jaar heel al heel vroeg op Morlingcourt) vloog 20 minuten los en was ook met afstand de beste van het noordelijke deel van Afdeling 10 (ruim 4000 duiven)!

Lammert Kooistra
Lammert Kooistra

Quievrain

Ook al stond het concours op deze derde midfond vlucht drie kwartier open, de helft van de 24 deelnemers vloog er half of helemaal naast. Zo lastig was het. Dat gold dus niet voor Edwin die een prachtige uitslag maakte. Dat deed ook Bertus Dik, behalve een 2e en 3e prijs draaide hij er 15 van de 27 in, dat is 56 %. Wessel Regtop werd 4e en Albert Schuiling 5e.

De ranglijst na drie vluchten wordt aangevoerd door Edwin Schuiling (onaangewezen) en Martie Lippets (aangewezen), terwijl een vijfjarige duivin van Edwin het duifkampioenschap leidt.

Combinatie: Tonnie Snijder - Willem Mulder
Combinatie: Tonnie Snijder - Willem Mulder

Sens

Wat was er nou op deze mooie zaterdag aan de hand in de atmosfeer? Op de buienradar was niets te zien, een rustig windje voornamelijk uit het zuidoosten kan toch ook niet het probleem geweest zijn. Zo houden we altijd raadsels in de duivensport.

Die jaarling doffer van de combinatie Snijder-Mulder trok zich er dus weinig van aan. Bij aankomst vloog hij nog enkele minuten ererondjes en bleek bij binnenkomst zo fris als een hoentje. Hij wordt op gepaste afstand gevolgd door de comb. Wendel (mooie 2e), Albert Regtop (3e en 5e) en Jaap Louwes (4e).

Op deze lastige fond vlucht draaiden twee liefhebbers een prijspercentage van liefst 80 %. Jan Smit (4 van de 5) en Wessel Regtop (8 van de 10).

Na twee fondvluchten heeft Albert Regtop de leiding (zowel aangewezen als onaangewezen), terwijl een jaarling van de comb. Wendel bovenaan ataat bij het duifkampioenschap.


Links: Wessel Regtop - Rechts: Lammert Kooistra
Links: Wessel Regtop - Rechts: Lammert Kooistra

31 mei 2014

Mooie midfond vlucht

Na een natte week was het zaterdag weer prima. Helder, zonnig, niet te veel noordenwind. We konden buiten zitten, de duiven waren om 9.00 uur gelost in Feluy, een nieuwe lossingsplaats nu Nijvel niet meer kan. Het werd een prima vlucht met een duidelijke winnaar: Wessel en Greetje Regtop werden 1 en 2 en ze hadden maar liefst 18 van de 24 duiven op de lijst. Dat is 75 procent!

De snelheid van de eerste duiven lag rond de 1300 meter per minuut, dat komt neer op 78 kilometer per uur. Het concours stond slechts 17 minuten open. Dat ging te snel voor 19 (van de 36) deelnemers, zij vlogen er helemaal of half naast. Ja, vier uur vliegen tegen de wind in vereist goede duiven in optimale conditie. Zeker in zo’n club als De Luchtbode…

 

Links: Tinus Otten - Rechts: Lammert Kooistra
Links: Tinus Otten - Rechts: Lammert Kooistra

De toptien. Wessel rolde de zaak dus op. Hij was 1, 2, 7 en 10. Dan meldt Jaap Louwes zich op 3, runner-up. Verder de bekende namen van dit vliegseizoen: Edwin Schuiling op 4, 5, 6 en 9, Jan Smit op 8. Bert van Guldener deed vandaag een stapje terug, een klein stapje.

De stand na twee midfond vluchten wordt natuurlijk aangevoerd door Wessel Regtop, onaangewezen, aangewezen en duif. Maar we zijn pas begonnen, en hoe gaat dat volgende week als er ook weer een fond vlucht moet worden vervlogen?

 


Zaterdag 24 mei 2014

De Bert van Guldener Show

 

Afgelopen zaterdag hadden we de eerste dubbelvlucht, de laatste vitessevlucht vanaf Tessenderlo en de eerste dagfondvlucht vanaf het Franse Sezanne. Beide vluchten werden glansrijk gewonnen door Bert van Guldener! Dezelfde Bert die vorige week ook al zo geweldig uithaalde, met reportages in de landelijke media. Ja, Bert heeft ze goed en hij houdt dat vol, let maar op.

Na deze zesde vitessevlucht kunnen we de kampioensstand opmaken. Die stand is heel duidelijk: Wessel en Greetje Regtop zijn met afstand de ware vitesse kampioen: onaangewezen, aangewezen en duifkampioen! Hulde!

Bert van Guldener
Bert van Guldener

Onregelmatige vitessevlucht

Op deze zaterdagochtend was het bij ons stralend mooi weer, maar dat gold niet voor het zuiden en voor België: een depressie met buien. Toch kwamen ze los in Tessenderlo en wel om 7.08 uur. Dit rare tijdstip leidde natuurlijk direct tot de nodige speculaties: een ontsnapping en toen hebben ze alles maar losgegooid… etcetera. Hoe het ook zij, het werd een enigszins onregelmatige vlucht, met gaten in de aankomsten en een concoursduur van 23 minuten. Toen de meeste duiven binnen waren, werden wij hier ook verrast door een geweldige onweersbui.

Zoals gezegd werd Bert van Guldener eerste en ook nog vierde (met dezelfde jaarling duivin die vorige week zo vroeg was). Wessel Regtop was 2e, Heim Meijerink 3e en Jan van den Hof 5e. De oostenwind zorgde ervoor dat de vroegste duiven in de regio Roden zaten. Wij domineerden opnieuw Rayon 5!

Wessel werd dus kampioen Vitesse Onaangewezen, Edwin Schuiling was 2e en Bertus Dik 3e.

Aangewezen was de volgorde iets anders: Wessel 1e, Bertus 2e en Edwin 3e. De 891 van Wessel werd duifkampioen Vitesse, de 355 van Albert Schuiling werd 2e en de 590 van Wessel 3e. Dit waren ook de enige duiven die 5 keer prijs vlogen.

 

Bertus Dik
Bertus Dik

Dagfond goed begonnen

Onze eerste fondvlucht vond plaats vanaf Sezanne op een afstand van 516 kilometer. Vanwege de buien konden de duiven pas los om 11.15 uur. De wind was naar het zuiden gedraaid, de zon kwam erbij, het werd een vrij vlotte fondvlucht. De eerste duiven maakten een snelheid van precies 100 kilometer per uur, er kwamen veel aangewezen duiven in de uitslag, het concours stond een klein half uur open. Mooi dus!

Ook op deze fondvlucht stak Bert van Guldener iedereen de loef af. Zijn duivin liet de andere 373 deelnemende duiven achter zich. Jan Smit werd 2e (slechts 5 duiven mee), Martie Lippets 3e, Bertus Dik 4e (hij draaide er 9 van de 15 in!) en Jan Kamminga 5e. 


Bert van Guldener met de bos bloemen
Bert van Guldener met de bos bloemen

De 1e Midfondvlucht vanaf Asse Zellik op 17 mei 2014.

 

“Na heel, heel veel regen kwam dan de zonneschijn”

 

Na het verregende afgelopen weekend was het de duiven op orde krijgen voor de eerste Midfond van voor mij 288 km. Het beloofde een stevige vlucht te worden met de voorspelde noordoostenwind, aanvankelijk windkracht 3 maar dat werd 1 en dan over het land ook nog verschillende richtingen.

Vanwege de langzaam oplossende mist werden onze duiven als laatste afdeling gelost om 9.30 uur nabij Manneke Pis te Brussel. Ze vlogen op totaal verschillende hoogten. De verwachte snelheden weren vooraf geschat op 1200 m oftewel ongeveer 4 uur vliegen. Het was dan ook even schrikken dat er bij mij om 13.20.24u een jaarling duivin op het hok aankwam vanaf Assen. Het duurde 7 minuten voordat er een 2e viel en toen begon het denken: een vroege of zit het fout. Nee dus de rappe duivin bleek de eerste van de afdeling te zijn, van 14000 duiven.

NPO - Bert van Guldener
NPO - Bert van Guldener

Onze vereniging scoorde sowieso een goede uitslag in groot verband: Lippets en Jan Smit zaten mijn duivin vlak op de hielen en staan ook bij de eerste 10 van de afdeling: respectievelijk 3e en 4e, Proficiat!!!!.  Evenals bij Boxtel werden door dezelfde speler een hoog percentage gedraaid.  Naast deze snelle rakkers waren er wederom 8 liefhebbers die plat gingen want het was binnen  20 minuten gebeurd met de prijzen.

Wat een mooie duivendag en dat kun je als winnaar natuurlijk makkelijk zeggen. Op naar komend weekeinde waar de laatste Vitesse en de eerste Fond op het programma staat. De Programmaspelers  moeten dus gaan kiezen  en de specialisten kunnen aan de bak. Succes met de voorbereiding en deze melker gaat nog even nagenieten van de mooie prestatie van zijn duivinnetje.

 

 

Groet van een tevreden liefhebber.

 

Bert van Guldener


De 5e Vitessevlucht vanaf Hapert, 11 mei 2014.

“Letterlijk in het water gevallen”

 

Tot en met woensdag ging het goed met het weer en daarna kondigden zich donkere wolken aan en veel wind uit zuidwestelijke richting. Wolken  waar vooral in dit weekend heel veel water uit viel. Vrijdag als zowel zaterdag als zowel zondag jende het weer de liefhebbers door mooie opklaringen vanaf een uur of vijf. Op zaterdag werden alle vluchten uitgesteld en de zaterdagvliegers ging terug naar de lokalen.

Zaterdagochtend was het droog tot een uur of 11 maar blijkbaar was te lage bewolking en beperkt zicht  de boosdoener om niet te lossen. Wordt het zondag dan zoveel beter dacht menigeen. Ja voor alle andere afdelingen wel die vanuit België en de kop van Frankrijk losten. Afdeling Friesland had ze terug gezet naar Meer, net onder Breda, en ook die losten om 13.15 uur.

Kijkend naar de resultaten bij Compuclub dan blijkt dat alleen de snelheden aan de kust relatief laag zijn, rond de 1700m/min, en voor alle andere afdeling rond de 2100m/min. Het verloop kent in alle afdelingen behalve afdeling 7 een snel omlaag lopen de snelheid en weinig 2e duiven per liefhebber bij de eerste 100 duiven. In afdeling 7 was een redelijk normaal verloop en prijspercentage per liefhebber. In afdeling Friesland was een zeer groot verloop van omgeving Vollenhove in noordelijke richting. Normaal zou de snelheid moeten toenemen maar door de buien nam deze af. Binnen een vliegafstand van 200 km ging het goed en daarna kregen de duiven het er stoerder mee. Of er in noord Friesland verliezen zijn weet ik niet maar in de voorhand niet.

Onze duiven kwamen dus terug en gingen om 13.15 los in niet al te goede omstandigheden. De duiven van Vries en mijzelf hadden moeite om bij het grote koppel weg te gaan en kwamen verspreid terug, die geluiden kwamen ook uit Rolde. Gelukkig had ik ze na ongeveer 1 uur allemaal weer op het hok.

Kijkend naar Friesland ga je je toch afvragen had er voor ons nu echt niet gelost kunnen worden, wellicht van een kortere afstand. Ook hier hadden de noordelijke duiven het zwaarder gekregen dan in de voorhand. We zullen het niet weten en zoals bekend er moet iemand beslissen en ik zou dat niet graag doen. Of zoals mijn Friese kennis vandaag zei: ja die gekken hebben ze los gelaten en wie zult wel zien: nu hij had om 17.00 u alle 50 duiven weer terug. Er blijft zo altijd wat te bespreken en te bespiegelen: de meningen zullen wel verdeeld blijven.

Eerlijk gezegd hoop ik dat we het rotte weekend voor dit seizoen dan maar gehad hebben want mijn humeur wordt er niet beter van. Zelfs het thuiskomen van Assen is mooi ook al zat daar al zorg bij. Op naar de eerste Midfond.

Bert van Guldener, namens Heim Meijerink die hopelijk van zijn weekje Berlijn geniet.

 

 


Albert Schuiling neemt de bloemen aan voor Edwin
Albert Schuiling neemt de bloemen aan voor Edwin

3  Mei 2014

De 4e Vitessevlucht vanaf Boxtel.

Vlotter dan verwacht

 

De hele week kondigde zich een vlucht met noordelijke wind aan, zonnig en niet al te warm, en dat kwam uit. Na een koude nacht moest eerst de lage inversie verdwijnen en de temperatuur wat stijgen en om 10 uur was het zover: 806 duiven van 36 liefhebbers gaan los en huiswaarts.

Wat tegen de verwachting in was het toch een vlotte vlucht voor wat betreft het verloop. Van de 36 liefhebbers hadden er maar liefst 11 geen duiven in de punten en waren dus ”plat”.

 

De eerste duif viel , voor de 2e keer dit seizoen, bij Edwin Schuiling te Ekehaar om 12.17.26 met een snelheid van 1264m/min: gefeliciteerd. Hij was tevens heel mooi 4e in de afdeling. Op enige afstand volgende Lammert Middelbos en  Smit sr, die er net als vorige week weer goed bij zat in de kop. Daarna volgden een aantal liefhebbers die hun duiven vlot draaiden.

De laatste prijsduif viel bij Lammert Middelbos om 12 .34.48 met een snelheid van 1138m/min hetgeen betekent dat het in Assen 13 minuten open gestaan heeft als de 1e duif van Edwin even buiten beschouwing gelaten wordt. Zoals gezegd voor een noordenwindvlucht een vlot verloop en duiven die veelal vlot achter elkaar aankwamen op de thuisbasis. Voor de leden die gemist hebben de uitdaging er de volgende keer weer bij te zijn.

 

Terugkijkend naar 4 Vitesse vluchten dan valt op dat de vluchten een vlot verloop kennen. Je moet ze vlot krijgen om mee te doen en dus een hoog percentage liefhebbers die plat gaan. Er zitten elke  week 5 tot 7 liefhebbers bij de eerste 10 en 10 liefhebbers bij de eerste 20 prijsduiven Tot slot nog een beperkt aantal duiven dat niet gemist heeft.

Lammert Middelbos
Lammert Middelbos

Na zo’n vlotte vlucht, ik kon voor het eerst de module er na 3 kwartier uithalen, zit je al wel erg snel weer bij de volgende vlucht: al weer de 5e Vitesse vlucht vanaf Hapert. De duiven weer klaar maken met de komende dagen koude nachten. Toch hebben we dit seizoen ten opzichte van vorig jaar zeker niet te klagen: goede vliegomstandigheden en redelijke temperaturen.

Het was gezellig op de club vandaag en daar gaat het om. Winnen doet er 1 en dat is knap maar de competitie doe je met zijn allen, op naar Hapert.

Bert van Guldener, namens pechvogel Heim Meijerink waar het systeem faalde.

 

 


Jan Smit
Jan Smit

26 april 2014 Wijchen

Derde snelle vlucht

 

Terwijl de rest van Nederland Koningsdag vierde en opgewonden werd vanwege het jurkje van Maxima keken wij voor onze derde vitessevlucht in de lucht. En dat duurde maar heel kort: de duiven moeten een beetje wind mee gehad hebben. Gelost om 11.00 uur in Wijchen viel de eerste duif om 12.30 uur in Assen. Snelheid ruim 1600 meter per minuut oftewel 96 kilometer per uur. Die duif was van Jan Smit!

 

Het werd weer een heel vlot concours. De 190ste en laatste prijsduif viel om 12.37 uur. Albert Regtop kreeg de bijbehorende fles wijn. Het concours stond dus wederom slechts 7 minuten open, als je duiven een paar minuten verprutsen ben je al weg…

Albert Regtop
Albert Regtop

Er waren een paar nieuwkomers in de top tien. Bert van Guldener werd vierde, Johan Smit vijfde en Bertus Tienkamp zesde. En verder na overwinnaar Jan Smit de bekende namen: Bertus Dik (2 en 3), Wessel Regtop (7, 8 en 9) en Edwin Schuiling (10). Het hoogste prijspercentage had deze keer de Vriese combinatie Snijder-Mulder: 9 van de 14, dat is 64 %.

 

In de standen is niet veel veranderd. Onaangewezen top drie: W.Regtop, E.Schuiling en B.Dik. Aangewezen top drie: W.Regtop, H.Meijerink en M.Lippets. Er zijn maar liefst 28 duiven die nog niet gemist hebben, de bovenste drie zijn doffers van W.Regtop, H.Meijerink en W.Regtop. De vitesse zit er al voor de helft op. Volgende week Boxtel, iets verder weg en misschien ook iets trager…

 


Edwin Schuiling neemt bloemen en wijn in ontvangst, want hij had de eerste en de laatste prijsduif.
Edwin Schuiling neemt bloemen en wijn in ontvangst, want hij had de eerste en de laatste prijsduif.

19 april 2014 Wijchen

 

Weer snelle vlucht, nu met oostenwind

 

Heldere lucht, veel zon, je kon al lekker in de tuin zitten! Ook onze tweede vlucht verliep voorspoedig. De duiven kwamen los om 11.15 uur in Wijchen bij Nijmegen. De wind was gedraaid en kwam nu uit de oostelijke hoek. De ervaren duiven hadden er geen moeite mee: de eerste duiven vlogen meer dan 1350 meter per minuut, dus rond de 80 kilometer per uur. Een jaarling van Edwin Schuiling was de snelste van 780 duiven.

Ondanks de oostenwind werd het toch een snel concours: in 12 minuten waren de prijzen verdiend. Edwin had twee duiven bij de top tien, Jan Smit werd als tweede afgevlagd, Bertus Dik als derde. Bertus had een hoog prijspercentage, 26 van de 45, dat is 65 procent. Wessel Regtop pakte weer een stel duiven tegelijk: deze keer vijf in 5 seconden! Lippets schaarde zich nog net bij de eerste tien.

Andere wind, andere duiven. Toch lukt het ons, net als vorige week, de uitslag van rayon 5 totaal te domineren. Kijk maar bij de compuclub.

Na twee vluchten voert Wessel Regtop de onaangewezen ranglijst aan, gevolgd door Edwin Schuiling en Bertus Dik. Heim Meijerink kreeg weer zijn aangewezen doffer voorop en blijft eerste aangewezen, gevolgd door Jan Smit en Wessel. Het seizoen is nog lang…

 


Jaap Louwers
Jaap Louwers

12 April Zutphen

 

Vlotte start van het vliegprogramma

Met een snelle vlucht vanaf Zutphen is het vliegprogramma 2014 van start gegaan. De lossing moest even uitgesteld worden tot 12.30 uur vanwege mist en lage bewolking. Maar ’s middags was het mooi vliegweer: half bewolkt en westenwind. De eerste duiven overbrugden de afstand van 97 kilometer in iets meer dan een uur!

Deze wedvlucht was dus de eerste van de nieuwe Luchtbode: na de fusie met de Snelvlieger werden maar liefst 798 duiven ingekorfd door 30 liefhebbers uit Assen en omgeving. Een interessant deelnemersveld.

Hendrik Mensing
Hendrik Mensing

Het concours stond slechts een kleine 7 minuten open. In die 7 minuten arriveerden 200 duiven. De wedstrijd werd gedomineerd door Wessel Regtop, hij kreeg vier duiven tegelijk die de ereplaatsen opeisten: 1, 2, 4 en 5. Edwin Schuiling nestelde zich daartussen op plaats 3. Verder vinden we in de toptien: Albert Regtop, Heim Meijerink, Albert Schuiling en de combinatie Snijder-Mulder.

Door beroerde familieomstandigheden kon Wessel niet zelf de bloemen in ontvangst nemen. Jaap Louwes nam die honneurs waar. Hendrik Mensing kreeg een fles wijn voor de laatste prijsduif.

Al met al een mooi begin van het vliegprogramma.

Uitslag 14-04-2014
Wedvlucht Zutphen
Download
Uitslag Afdeling 10 regio 5 Assen
V15 vanuit Zutphen gelost op 12-04-2014 om 13.30 uur.
Uitslag Afd10 Assen 14-04-2014.pdf
Adobe Acrobat document 298.8 KB