TOP

Design/Created Hendrik BakkerP.V. de Luchtbode Assen

Mededelingen 2018 LedenTentoonstelling P.V. de Luchtbode

24-11-2018


..... Eerste foto's , voor de opening van de tentoonstelling .....


Foto's dagprogramma en verslag tentoonstelling volgen.....


Bonnenverkoop  Tentoonstelling P.V. de Luchtbode

24-11-2018Om 18:00 uur 22-10-2018 Sluiting Online Bonnenverkoop

24-11-2018Onderwerp: Dagindeling Tentoonstelling P.V. de Luchtbode

24-11-2018Onderwerp:

Inleveren inschrijf formulier Tentoonstelling

Leden  P.V. de Luchtbode

24-11-2018Onderwerp: Bonnen Tentoonstelling P.V. de Luchtbode

24-11-2018


Klik voor info.....
Klik voor info.....

Onderwerp: Tentoonstelling Leden P.V. de Luchtbode

24-11-2018


Onze leden Nico Nijhof, Albert Mijlof, Ronny Wienen en Jan Knaapen hebben het organiseren van een tentoonstelling opgepakt en zijn druk met de voorbereidingen.

 

Deelnamelijst en info bonnenverkoop volgen......

Activiteiten van de verenigingen

24 november 2018 - Tentoonstelling PV De Luchtbode (Assen)


Onderwerp: Franse lossing Marathon Club du Grand Centre

30-07-2018


De lossing vindt bij goede weersomstandigheden maandag morgen heel vroeg plaats op de grasvelden in Pittelo. Dit is vlak bij het NIC 0303 ASSEN, het clubgebouw van P.V. de Luchtbode, de Wethouder Bergerweg 22 B, 9406 XP te Assen.

 

!!!!!  Opassen met opleren/loslaten jongen in de vroege ochtend !!!!!

 

Om 06.15 gaan de Fransen 600 duiven lossen op het grasveld voor de duivenclub.
Om 06.15 gaan de Fransen 600 duiven lossen op het grasveld voor de duivenclub.
Klik voor info.....
Klik voor info.....
Kaart voor liefhebbers die de lossing willen meemaken.
Kaart voor liefhebbers die de lossing willen meemaken.

Onderwerp: Duivenmelkers ten strijde tegen roofvogels

19-06-2018


DEN HAAG/WILHELMINAOORD - Nederlandse duivenmelkers hebben vanmorgen in Den Haag een petitie aangeboden om de toenemende overlast van roofvogels tegen te gaan. De petitie werd aan de Tweede Kamer overhandigd.

"Vooral in de periode februari-mei is het vreselijk," zegt duivenhouder Gert Jan Beute uit Wilhelminaoord. "Ik ben dit jaar wel al veertig duiven kwijt."

 

De petitie is getekend door zo'n tienduizend mensen. Beute, die wereldwijd bekend staat als goeroe op het gebied van postduiven, zegt dat de roofvogels niet alleen de duiven opeten, maar ook kleine zangvogels. Hij hoopt dat het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit regels opstelt om de aantallen roofvogels terug te dringen.

 

'Je vriendje wordt opgegeten'
Gert Jan Beute uit Wilhelminaoord, die wereldwijd bekend staat als goeroe op het gebied van postduiven, staat achter de petitie. "De duiven hebben naast een financiële ook een emotionele waarde voor de houders. Je hebt een persoonlijke band met je duiven en het is vreselijk wanneer je huisdier wordt opgegeten", vertelt Beute. Inmiddels is de duivenhouder al 21 van zijn geliefde dieren verloren door toedoen van roofvogels. 

'Populatie moet worden teruggebracht'
De duivenmelker uit Wilhelminaoord is niet tegen bepaalde vogels, maar vindt dat het momenteel aan evenwicht ontbreekt. Beute: "Er worden veel roofvogels geïmporteerd en gefokt. In de omgeving van Vledderveen zaten in de jaren 1970 drie koppels met haviken, maar momenteel zijn dat er al meer dan dertig."

Toename
Volgens Abbing plukken roofvogels, zoals de slechtvalk, de havik en de sperwer steeds meer postduiven uit de lucht. "Het probleem wordt erger. Ik zit hier tegen de bosrand aan, regelmatig zie ik hier tegenwoordig wel drie of vier haviken rondvliegen en dat is kommer en kwel."

In Spier liep duivensporter Marginus Oostenbrink tegen hetzelfde probleem aan. Rond zijn huis zitten naar eigen zeggen vijf havikparen. "Het is iedere keer weer een roulette. Welke duiven komen er weer terug? En als er dan een prijsduif met een waarde van tienduizenden euro's wegvalt, dan springen je de tranen in de ogen."

Handdoek in de ring
Voor Oostenbrink leverde de onzekerheid te veel stress op. "Elk jaar werden er zoveel duiven gepakt, dat ik gestopt ben. Ik heb het hele spul verkocht."

Natuurlijke selectie
Ornitholoog Rob Bijlsma deed onderzoek naar het jaaggedrag van roofvogels en wijdde een hoofdstuk uit zijn nieuwste boek aan postduiven als prooi voor die dieren. Hij bestrijdt dat steeds meer duiven op het menu van haviken komen. "In de Drentse bossen zitten minder haviken, en ook vind ik steeds minder ringen van duiven rond hun nesten", vertelt hij.

Aan die ringen kan hij ook zien wat de leeftijd van die duiven was. "65 procent van die duiven is jonger dan één jaar. En dan heb je nog een grote groep dieren van één tot twee jaar oud. Dat zijn dus de slechtere vliegers." Daardoor maakt de havik volgens Bijlsma een schifting en blijven de latere prijswinnaars over: "Dus eigenlijk zou de duivenhouder de havik op handen moeten dragen."

Vogelbescherming
De vogelbescherming begrijpt de teleurstelling van de duivenmelkers, maar zegt dat we blij moeten zijn met roofvogels. "Heel wat jaren was de roofvogel bijna uitgestorven in Nederland. Laat de natuur gewoon z'n gang gaan."

TOP

Design/Created Hendrik Bakker